Доверието е важно на работното място, но как влияе на ефективността ви на работното място и как можем да го измерим?

Изследване, направено от неврологичния д-р Пол Зак, установи, че в сравнение с хората от компании с ниски доверие хората от компании с високо доверие отчитат: 74% по-малко стрес, 106% повече енергия на работа, 50% по-висока производителност, 13% по-малко болни дни, 76% повече ангажираност, 29% повече удовлетворение от живота си, 40% по-малко изгаряне.

Служителите в организации с високо доверие са по-продуктивни, си сътрудничат по-добре с колегите си и остават с работодателите си по-дълго, отколкото хората, които работят в компании с ниско доверие. Те също така страдат от по-малко хроничен стрес и са по-щастливи с живота си, а тези фактори подхранват по-добри резултати. Ръководителите ясно разбират важността на това, в своето глобално проучване на изпълнителния директор за 2016 г. PwC съобщи, че 55% от изпълнителните директори смятат, че липсата на доверие е заплаха за растежа на тяхната организация. Но как изглеждат екипите с високо доверие?

Доверието води до психологическа безопасност

Приложението на тази концепция е създаване на психологически безопасна среда на работното място. Тех-гигантът Google направи 2-годишно проучване на производителността и установи, че най-ефективните екипи имат само едно общо нещо: психологическа безопасност. Изследването установява, че когато работната среда се чувства предизвикателна, но не заплашваща екипи, могат да достигнат висока производителност дори и в силно взискателни среди. Положителни емоции като доверие, увереност и вдъхновение създават окситоцин в мозъка ни и водят до това да станем по-отворени, издръжливи и мотивирани. В Google това беше един от факторите им за успех.

Резултатът от създаването на психологическа безопасна среда в културата на компанията с високо доверие. Всичко се свежда до това колко се доверявате на вашия екип, вашите лидери и ръководството на вашата компания. Без доверие, без значение колко ресурси разполагате и колко компетентен може да бъде вашият екип, правенето на нещата винаги ще бъде битка.

Доверете се на таблото си за Beaconforce

Beaconforce работи с д-р Пол Зак, за да разбере повече за ефектите на доверието върху мотивацията и представянето на работното място. Доверието е продължаващо явление, което може да бъде повлияно от различни фактори във вашата работна среда. Информацията, която предоставяте на Beaconforce при ежедневните си взаимодействия, ще ви помогне да изградите графика на доверие в таблото си за Beaconforce. Взаимодействайки с Beaconforce всеки ден, вие ще можете да видите как нивото на вашето доверие се променя извънредно време и ще ви помогне да идентифицирате събития или промени във вашата среда, които го засягат.

За да поддържате актуализираното табло, просто трябва ежедневно да взаимодействате с приложението си, за да предоставите на нашия алгоритъм необходимата информация, за да изчислите колко от тези елементи разполагате в момента в работната си среда.

Не забравяйте, че отговорите ви на тези въпроси винаги ще бъдат анонимни. Нашият алгоритъм използва само вашите отговори, за да извлече прозрения и да ги покаже визуално в таблото ви за управление, в случая под формата на вашата графика за доверие.

Продължавайте да отговаряте всеки ден, за да получите точно четене на текущите си нива на доверие.