ОТЕГЧЕНИЕТО

Отегчението понижава мотивацията, производителността и креативността

Отегчението е психологическо състояние на ума, в което чувствате, че времето не се движи, че няма какво да правите, че се чувствате летаргични и мързеливи, че не ви е интересно това, което се случва и т.н. Когато ви е скучно, не остава място за производителност или креативност. Това състояние на ума е често срещано в повечето работни места и често се създава неволно. Обикновено това означава, че или няма работа за вършене, или че задачата ви не е достатъчно предизвикателна.

Справяне с Отегчението

Баланс на Задачите

и Уменията

Ако ви е дадена задача, която е твърде трудна, ще се откажете да я изпълните. Ако задачата е само умерено по-предизвикателна, тогава рискувате да се върнете в състоянието на отегчение. Сложността на задачата трябва да бъде такава, че да предизвиква любопитство и чувство за предизвикателство, но не толкова, че да изглежда невъзможна.

Задачите Увеличават Комплексността Си

Важно е постепенно да поемаме все по-трудни и по-трудни задачи. На работното място трябва да видим едно общо развитие на предизвикателствата — например младши консултант работи с един клиент, след това с множество клиенти, след това с клиенти, които изискват интегрирани услуги и т.н. След като една задача ви поставя на изпитание, е важно да разполагате с налични ресурси, за да я изпълните. В противен случай ще възникне чувство на разочарование и безсилие. Обаче, ако имате правилното предизвикателство и нужните ресурси са на разположение, ще се върнете към оптималното преживяване на работа (потока).

Избягване на Отегчението

Преминаване oт стрес към оптимално работно състояние

работен процес:

  • Целите и задачите трябва да бъдат ясни.
  • Обратната връзка трябва да бъде непрекъсната и недвусмислена.
  • Отделните личности трябва да чувстват, че имат контрол върху действията и резултатите.
  • Нивото на умения и предизвикателства трябва да бъде сравнително високо.

Ако някое от условията вляво не е изпълнено адекватно, моля, прегледайте статиите за „Ясни цели“, „Непрекъсната обратна връзка“, „Усещане за контрол“ и „Балансирани предизвикателства“, за да разберете как да го постигнете. След като условията бъдат адекватно изпълнени, осигуряването на по-сложни задачи за себе си и другите ще ви помогне да избегнете отегчението.